Het is er weer één geweest om in te lijsten. De 43ste editie van de Autocross Abcoude.
Wat hebben we genoten.  Laat ik beginnen met het weer. O zo belangrijk voor een buitenevenement;  23 graden en een zonnetje, wat kan je meer wensen?
Wat is de overtreffende trap van geweldig, super, fantastisch?
Want dat was het deze editie in ieder geval weer!

Op het weiland van boer Bart de Vries mochten zich zaterdag 26 augustus 120 heren en 40 dames tijdens de Autocross van Abcoude uitleven. Dat is gebeurd en weer op een manier die alle voorgaande jaren overtrof. Op een ander stuk weiland dan voorgaande jaren mocht het circuit bij Bart ingericht worden. En het werd dit jaar een lange baan!  Wel 640 meter lang en met twee extra natuurlijk gevormde  hoeken in het weiland moesten de coureurs nog meer stuurwerk verrichten om hun bolides naar de finish te krijgen. Zeven rondes in de manches en een finale over 15 rondes.
Dat lijkt op topsport!

120 heren en 40 dames verdeeld in 8 groepen die in 3 manches de strijd met elkaar konden aangaan om punten te scoren voor de finales. En een strijd werd het zeker.
Op het circuit met de strobalen en de sloten als afscherming werd er vol gas gestreden om elke positie. Auto’s in de sloot, over de strobalen en op containers. En dan weer vol gas door….. spektakel volop.

Dit jaar was er voor het eerst in het bestaan van de autocross Abcoude geen afvalrace.
Door de terugloop van het aantal deelnemers in de laatste jaren hebben we moeten besluiten om dit spectaculaire onderdeel te schrappen. Hiervoor in de plaats is de B-finale Heren gekomen.
Van elke groep rijders konden de nummers 1, 2 en 3 zich direct voor de A-finale plaatsen.
De nummers 4,5 en 6 van de groep plaatsten zich voor de B-finale. Daarvan konden de nummers 1 en 2 dan plaatsing voor de A-finale winnen.  En volgens de echte traditie van de autocross Abcoude startten de besten achterop!! Dit maakte het voor de toeschouwers nog mooier en voor de coureurs nog uitdagender.

Wat een mooie groep rijders is terecht gekomen in de B-finale! Allemaal zijn het strijders die net niet voldoende punten voor de A-finale hadden gescoord, maar wel over een goede crossauto en goede stuurmanskunsten beschikken.  En dat lieten ze ook zien. Winnaar werd Nick Koster.

Dames finale. Autocross Abcoude is de wisselbeker kwijt….. De dames hadden de hele dag al mooie manches gereden.  En ook bij de Dames startten de besten met de meest behaalde punten achteraan. Hetty Snoek had een fantastische start maar na een aantal rondes kwamen Margina Kuin (2de)  en Rebecca Burger(1ste)  haar toch voorbij. Het is voor Rebecca de derde keer op rij dat zij met haar gillende Honda Civic de finale bij de Dames wint. Ik verwacht dan ook dat onze wisselbeker een mooi plekje bij haar op het dressoir zal krijgen. Van harte gegund.

De Heren finale als sluitstuk. 20 kanonnen stonden aan de start. 20 strijders vol adrenaline. Oneindig veel pk’s wachtten om los te gaan. Wedstrijdleider Teus vlagde de groep weg en wat een geweldige start voor Rene Kennis. Hij bouwde gelijk een geweldige voorsprong op, maar ging toen in de rondte en viel stil… Oooh wat een sensatie! Toen kwamen de anderen door. Met Alan van Randeraad op de eerste plek en de meute achter hem aan.
Rode vlag, auto in de sloot, herstart, er gebeurde weer van alles. Er werd gejaagd door Ivo Galekop en daar was ook al de winnaar van de B-finale Nick Koster die er aan kwam.
Maar na 15 rondes was Alan van Randeraad de terechte winnaar.

Met een feestelijke prijsuitreiking met natuurlijk bekers en champagne volgde nog de ereronde voor het publiek.

Veel dank voor ons fantastische publiek, onze 160deelnemers, al die vrijwilligers, de sponsors en bedrijven. Zij hebben er voor gezorgd dat deze fantastische dag weer een succes geworden is.
Op naar 2018; nieuwe ronde, nieuwe kansen!