↑ Terug naar 2014 Berichten

Wedstrijdverslag 2014

23 augustus 2014 – 40 jaar

 

Wat een dag! Wat een cross !! Het is er weer één om in te lijsten!!! Deze 40ste editie !!!!

40 jaar geleden, in 1974, is de Stichting Autocross Abcoude En Omstreken opgericht. En dit is ook gelijk het thema aan deze autocross.  Als speciale gasten zijn vandaag de oud bestuursleden en de oud  winnaars uitgenodigd. Om enkele namen te noemen.  Jaap van Blokland, de allereerste voorzitter en Ad Lambalk, de allereerste winnaar. Maar ook meervoudige winnaars Gerrit Nap, Julia Selk en nog vele andere zijn present.  Het thema 40 jaar werd door de speaker van de 70- jaren  Willen Kuiper Sr. op de door hem zo bekende wijze aan elkaar gepraat.

In de week vooraf gaand aan de autocross ontvangen we uit den lande steeds meer berichten over crosswedstrijden die vanwege hevige regenval afgelast worden. In Abcoude echter waaien de meeste buien gelukkig over. In het 40jarig is de Abcoudecross nog nooit afgelast, Abcoude gaat door! Natuurlijk, ook wij krijgen een staartje regen mee , genoeg reden om al onze deelnemers even te vragen om toch vooral zaterdagmorgen op tijd te komen. Als wij op vrijdagmorgen de voor onze autocross zo kenmerkende strobalen vanaf de vrachtauto in het weiland aan het lossen zijn ontvangen we berichten dat 20km verder omgeving Haarlem alles blank staat. Oei, oei, oei.

Bij aankomst zaterdagmorgen op het terrein is het parkeerterrein goed drassig. Gelukkig zijn alle 160 deelnemers op tijd. Vanaf half 8 kunnen ze het terrein op en om half 10 heeft iedereen, al dan niet met hulp van een tractor, een plekje gevonden in het rennerskwartier. Goed meegedacht. Top!

Om 12 uur is het aanvang wedstrijd, maar niet voordat het circuit op een officiële wijze is geopend. Hiervoor is speciaal Burgemeester Maarten Divendal vandaag bereidt gevonden om deze handeling te komen doen. En het zal Abcoude niet zijn als dit dan niet op een ludieke manier gedaan wordt. De burgemeester mag een rondje met de wedstrijdvlag mee in de verlaagde kever van Robert Baggers. Een extra stoel geplaatst, een regenjas aan, de ambtsketting vastgeknoopt en voorzichtig van start. Mooie opmerking van de burgemeester naar Robbert: “het mag best iets harder, hoor!” Tja, en toen ging het gas even een aantal keer open. Onder de smurrie kwam de burgemeester weer terug , maar wel met een heel grote lach op zijn gezicht. Top!

Om 12 uur dus start wedstrijd, de crossbaan is gras en het is nat, dus glad. Het gras wordt er door de auto’s al snel afgereden en afgegleden. De coureurs moeten hard werken en hard strijden voor de overwinning en natuurlijk voor het applaus van het publiek. Het was een mooie 1ste manche van een ieder. Maar toen kwam die, die ene grote regenbui met donder en bliksem en ook hagel, die maakte er een hele modderzooi van. Het parkeerterrein onder water, rennerskwartier drab, baan glad en publiek nat. Hmmm, jammer. Maar we zijn in Abcoude en we gaan door. Extra trekkers naar de publieksparkeerplaatsen en toen het daar vol stond, dan maar parkeren in de woonwijken. Overmacht..  Gelukkig kunnen op het rennerskwartier de crossauto’s nog redelijk naar de voorstart opstelling komen, en we gaan door.  Het zonnetje komt weer terug, de baan droogt heel snel op, en de wedstrijd krijgt een heel andere wending. Het word een supersnelle kleibaan met heel hoge snelheden. Dus op gras, in de bagger en daarna een echte klei baan. Onze Abcoude coureurs rijden vandaag onder alle omstandigheden.

In aanvulling op het thema 40 jaar is er een pauzeact uitgenodigd. In de 70e jaren was er geen autocross zonder parachutespringers, dit is in de loop van de tijd overgegaan maar wel een reden om hen opnieuw een demo te komen laten geven. 4 parasailers die door de wind gedragen precies op de aangeven plek op de bouwlocatie landen. En het vliegtuigje dat later nog even laag overkwam en “gedag “zei. Top.

En dan de finales, te beginnen met de dames finale. 20 deelneemsters en zoals in de abcoudercross gebruikelijk, degene met de meest behaalde punten in de 3 gereden manches start in de finale achteraan.  En de dames zijn gespannen, zenuwachtig, vol adrenaline. De wedstrijdleider had de startvlag nog niet in handen of 2 dames gingen er al vol gas vandoor…. Jammer, even op terug op de plek en opnieuw… Nu wel goed weg gaan de dames naar de eerste bocht. Ze geven elkaar geen meter ruimte en de eerste favorieten zitten gelijk al vast in de greppel.  Lianne van Mourik, de blonde fysiotherapeute uit Baambrugge, wint vandaag voor de 2e keer op rij de wedstrijd. Kelly Timmer met de snelle Honda wordt tweede, derde plek is voor Irene Lieben.

Heren , finale 2014, en ze staan er weer allemaal. De snelle kevers, de  sprinters, en natuurlijk de toerwagens met de vele pk’s. De mannen die in de manches het overzicht hielden en de punten scoorden. Ook hier degene met de meeste punten start in de finale achteraan. Met gezonde spanning in het lichaam wachten ze op de startvlag van de wedstrijdleider. En daar valt tie. Vol gas gaan de 20 van start. En direct is het mis. Ivo Galekop met zijn snelle verlaagde kever gaat opzij én omhoog én land op het dak. Rode vlag en herstart. Helaas kan hij vanwege motorschade hier niet meer aan mee doen. Herstart, en nu zijn ze wel goed weg. Richard van Schaik neemt de leiding en de rest volgt. De baan is fantastisch, de strijd nog mooier. Maar dan valt Richard uit en neemt Rene Kennis de 1e plaats over. Ook Piet van Dijk komt naar voren en neemt bezit van de 2e plek. Alan Randeraad rijdt de slootkant in en valt uit, waarna Corald van Mourik plek 3 inneemt.  Spannend, veel actie en snelheid zoals een finale moet zijn.  Winnaar dus Rene Kennis in zijn snelle verlaagde kever, de Baggers Bokaal gaat een jaar naar Vinkeveen. In navolging van zijn vader die de autocross Abcoude editie van 1979 heeft gewonnen, TOP.

De afvalrace is de afsluiting van een mooie dag autocross. Een circa 20 deelnemers die de auto willen opruimen en dan uiteraard volgend weer met  een nieuwe aan de start staan, doen mee. Stichting Feestelijkheden Abcoude heeft de Wisselbokaal Afvalrace ter beschikking gesteld. En nu is het wel drukken en duwen en rammen en beuken. Onder andere de Volvo’s gaan los…. Net zo lang tot er nog maar 1 rijdende is.  Dick de Groot, bijgenaamd Slak, is de winnaar.  Mooie show.. Overhandiging van de beker door de voorzitter SFA , Arie Ligtvoet, de winnaar van de afvalrace is tenslotte óók een kampioen van Abcoude.

Het was vandaag een dag die alles had wat een Abcoude Autocross maar kan brengen. Regen, zon, bagger, klei, coureurs, parachutisten, actie en spektakel.  Wat een dag! Wat een cross!