↑ Terug naar 2022 Berichten

Interview Rick van Schaick – de Groene Venen

rick-1

Interview gastrijder Rick van Schaick door Sander Bernards

De stichting autocross Abcoude bezoekt ook wel eens andere wedstrijden in het land en zo was de stichting 18 Juni jl. afgereisd naar Albergen tijdens het Nederlands Kampioenschap autocross, waar onze Abcoudenaar Rick van Schaick aan de start verscheen en wij een interview met hem hadden gepland.

Rick komt uit in de Junior Klasse (welke bij ons de jeugdklasse genoemd wordt). De 2 wiel aangedreven buggy waar Rick mee rijdt is voorzien van een, jawel-je-leest-het-goed, motorfiets motor en wel een Yamaha R6. Deze motor is speciaal geprepareerd voor Rick zijn buggy en wij kunnen nu al verklappen dat dit tijdens de cross van Abcoude op 20 Augustus een waar spektakel zal gaan worden.

De dag verliep erg goed en Rick stond in de finale van de eerst ronde van het Nederlands Kampioenschap. Een appje van vader Richard verscheen op onze telefoon: “kan het interview een andere keer?” “Rick is momenteel in opperste concentratie en kan nu niet gestoord worden!” Geen probleem, dat was natuurlijk logisch, dus hebben we besloten om het interview bij de 2e ronde van het Nederlands Kampioenschap te doen in het Limburgse Veulen. Rick sloot de dag in Albergen af met een fantastische 5e plaats, dus super gedaan!

10 Juli afgereisd naar Veulen en hebben daar Rick in de ochtend aan de ‘tand’ gevoeld, omdat wij al een onderbuik gevoel hadden dat Rick weer in de finale zou komen. Een witte tent, direct naast het team van Ivo Galenkop en Mitch Bruns (die in datzelfde NK uitkomen in de kever klasse) zit de hele familie van Schaick gezellig bij elkaar. Vader Richard poetst de buggy nog even mooi schoon, zodat bij elke manche de sponsoren goed leesbaar zijn. We gaan terwijl de buggy schoon wordt gemaakt met Rick op een naastgelegen trailer zitten om even met hem te babbelen over de Grand Prix van Abcoude.

Rick van Schaick is 15 jaar en zoals we al eerder noemde komt Rick uit in de Junior Buggy tijdens het Nederland Kampioenschap. Rick heeft ook één wedstrijd bij de Autocross Masters gereden, maar het hoofddoel ligt bij het Nederlands kampioenschap.

Goedemorgen Rick. Jij bent tijdens de Abcoude autocross onze gastrijder en het is voor jou de eerste keer Abcoude Autocross, hoe kijk jij daar tegenaan? Rick: “Het lijkt mij ontzettend leuk en ik heb er ook erg veel zin in en ook, omdat je voor thuis publiek rijdt natuurlijk.” Wat verwacht je van de cross in Abcoude? Rick: “ehhhhh…gewoon voor de lol rijden, het publiek vermaken en vooral met plezier rijden”. Rick zal i.v.m. zijn super snelle buggy een halve baan achterstand hebben op de resterende jeugd klasse rijders en Rick doet niet mee voor de punten tijdens de cross.

Hoe ben je ooit met het autocross virus in aanraking gekomen? Rick: “Het is ooit met mijn opa begonnen die reed vroegerook al autocross, hierdoor is mijn vader ook gaan crossen en die kwam vroeger uit in de keverklasse”. “Als het kan en als het geld er zou zijn, wil ik in de toekomst misschien ook nog wel in een verlaagde kever stappen. Maar nu vermaak ik mij vooral in de buggy in de junior klasse”.

Wat maakt de klasse zo bijzonder waar je in rijdt? Rick: “Voor een 600cc motor gaan die dingen eigenlijk bloedsnel, eigenlijk sneller dan de kevers”.

Ondertussen is je pitcrew lekker met je buggy bezig, dat is toch wel fijn aan het coureur zijn niet? Rick: “Jazeker, ik ben ontzettend blij met het team wat ik om me heen heb. Zonder hen lukt het mij niet om op dit niveau te rijden, laat staan om überhaupt te kunnen autocrossen”.

Wie zijn er allemaal met je mee als pitcrew? Rick: “Dennis, Marco, Jeroen, mijn vader natuurlijk, Noor, Gerard, Robbie, mijn moeder en uiteraard Opa en Oma”.

Wat reed opa vroeger Rick? Rick: “Opa reed vroeger altijd in de kever, maar is helaas gestopt en dus is het stokje over gewaaid naar vader Richard en nu sta ik hier.” “Dus dat is best bijzonder”.

Heeft opa vroeger ook Abcoude gereden Rick? Rick: “Jazeker”! “Of hij Abcoude ooit heeft gewonnen weet ik niet zeker.” Nou Rick, laat opa het maar niet horen…hahahaha… “Volgens mij wel hoor” gooide Rick er nog even uit.

Nu we hier op het NK in Veulen zijn, hoe ziet de rest van de dag er voor je uit en wat is je verwachting? Rick: “Ik weet niet, we hebben nu 2 keer 5e plek gereden, als ik in de finale wil staan moeten we in de 3e manche top 2 eindigen (mooi omschrijving) maar dat gaat nog wel lastig worden denk ik”. “Ik hoop als dat gebeurd dat ik mag kiezen voor de 2e rij en dan kijken waar ik hem neer ga zetten”.

En als je in Abcoude gereden hebt de 20e van Augustus, ga je dan ook nog een keer Abcoude rijden in een andere auto? Rick: “Jaaaa…ik zou dat wel willen, maar dan moet je weer een auto kopen en we zijn nu heel erg druk met de buggy, maar uitsluiten doe ik het niet. Dus wie weet volgend jaar en dan wel meestrijden voor de punten”.

Ok Rick, dank je wel voor dit interview en tot ziens in Abcoude op 20 Augustus.

rick-2