↑ Terug naar 1974 / 2024

Interview Willem Kuiper Sr.

Willem Kuiper crossauto

 

Op de koffie bij…..  Willem Kuiper Sr.

 

Autocross Abcoude 40 jaar. En bij wie anders dan Willem Kuiper moet ik op de koffie gaan om alles over het ontstaan te horen dan bij “Mack” Willem.

 

In gesprek met Willem Kuiper komen we als eerste bij de vraag hoe hij betrokken is geraakt bij de autocross Abcoude. Blijkt dat Willem al aan de eerste cross die in Abcoude gereden werd meedeed. De meest legendarische cross gereden op een achtbaan circuit. Jaja, denk hier nog eens over na. Een klein achtbaan circuitje. Starten met 15 man en dan los gaan. Je hebt veel bochten maar ook een kruispunt! En op dat kruispunt was het spektakel. En dat dan met auto’s met alleen een balk achter de stoel tegen het dak aan. Hmmm, dat kon vroeger…  kan dit nu nog?

 

Deze en volgende cross werden georganiseerd door Jo van Cats, een gemeente ambtenaar van Abcoude, die samen met zijn zwager Jan Snel uit Willeskop via de Rang Pang de wedstrijd organiseerde. Maar de wedstrijd daarna werd in combinatie met de Stichting Feestelijkheden Abcoude al helemaal zelf door de Abcoudenaren geregeld. Een uitgeschreven crossvergadering in het Rechthuis waar honderd! man op af kwam leverde direct ook een bestuur op. Het eerste bestuur met Jaap Blokland, Niek Gentenaar in Stichting Autocross Abcoude en omstreken. Een bijzonder verhaal is dat alle rijders ook gelijk 150.—gulden inlegden en daardoor de eerste cross gereden kon worden. Startkapitaal was er.

 

Willem ging zelf niet in het bestuur want als bestuur mag je niet meer rijden, uiteraard hielp hij wel mee met de organisatie. Net als Theo Katee, Peter Albers en Erik Ouwersloot. Maar dan 5 of 6 later, Jo van Cats is inmiddels overleden zochten ze een speaker voor de wedstrijddag. Ook is hij toen enige jaren secretaris geweest. Maar in de functie als speaker is hij in de Abcoude autocross wereldberoemd geworden. Nog steeds zijn er mensen die denken dat hij de huidige speaker is..  Vol vuur en overgave werden de manches door hem verslagen. De premies opgelezen en de sponsors bedankt voor hun bijdrage.

Willem Kuiper1

Er zijn in de historie al diverse locaties van de autocross geweest, langs de snelweg, achter de woonwijk, bij de Hollandsche kade en op al die locaties bracht Willen zijn eigen presentatie wagen mee. Een dubbeldekker bus die hij mocht gebruiken van een zakenrelatie. Willem zat boven in de bus en onderin zaten de dames van de wedstrijd jury en premies. Ook werden er vele activiteiten op de wedstrijddag als extra amusement gebracht. O.a. het parachutespringen, trekkertrek demo, springheuvels in de baan.

Maar aan al het goede komt een eind. Doordat Willem niet alleen met de autocross bezig was maar ook op zondag ná de feestweek de Mack dag organiseerde en dit vrachtwagenspektakel ook uitgroeide naar groter en groter. Inmiddels met een Vrachtwagen dag in Assen en een Mack en Speciaal Transport Evenement ook bij de Amsterdam Arena duizenden bezoekers trekt. Dit is op het terrein van Borchland in Amsterdam Zuidoost, de Truckstar Mack & Speciaal Transportdag. Nergens zie je zoveel Macks, andere Amerikaanse trucks, FTF’s, klassieke trucks, kranen en zwaartransport-trucks bij elkaar. Met muziek en, een truckersmarkt.

Ik heb dit interview in de hal van zijn bedrijf met naast mij Willem en aan de andere kant een echte Mack truck, imposante buurmannen. Maar Willem is de cross nog niet vergeten. Volgt alle berichten rondom de wedstrijd met heel veel aandacht en is ook een trouw volger op de berichten die wij via Facebook plaatsen.

DSC_8331.jpg

Zijn zoon is vaste deelnemer aan ons festijn met een mooie en supersnelle Honda Civic. Maar ook zijn dochter rijdt mee met de damesklasse. Uiteraard beide auto’s gespoten in de rode huiskleur van Kuiper Verhuizingen te Abcoude.

Willem heeft het crosshart op de juiste plaats en ik kan nu al verklappen dat we van Willem op ons volgende crossevenement 23 augustus nog veel zullen horen. Wacht maar af…..