↑ Terug naar Wedstrijdverslag

2013

Autocross 2013, groot succes.

Dit jaar is het de 39ste editie van de wereldberoemde autocross van Abcoude. Van heinde en ver komen de bezoekers. Maar het zijn toch vooral de inwoners van Abcoude, Mijdrecht en Baambrugge die in het publiek in het grootste aantal aanwezig zijn.  Zij komen natuurlijk vooral om hun lokale favorieten aan te moedigen.

De Grote Prijs van Abcoude heeft ook dit jaar in de voorbereiding alweer records gebroken.  Nadat op de website de inschrijving werd geopend was deze al binnen 3 dagen gevuld met 120 heren en 40 dames deelnemers. Het festijn leeft als nooit te voren. Dit belooft wat als de Stichting Autocross Abcoude volgend jaar 40 jaar bestaat…. Een jaar met een gouden randje, maar nu loop ik op de zaken vooruit..

Op het crossterrein aan de Verlengde Voetangelweg, vanuit Abcoude gezien aan de overkant van de A2, verzamelen zich vanaf 8 uur s’ochtends de eerste rijders. Dan is het volgende voor hen om de crossauto te laten keuren. De keurmeesters beoordelen de technische staat en veiligheid van de auto en coureur. Daarna is het wachten op de eerste start welk om klokslag 12 zal plaatsvinden.

De cross van Abcoude staat bekend om zijn sloten en strobalen en zijn bijzondere klasseindeling. Alle bolides van de diverse klassen starten door elkaar, dus geen aparte klasseindeling. Het is ook daarom dat elke  manche een spannende strijd wordt. Lukt het de snelle kevers om naar voren te rijden of belanden ze in de sloot? Ook dit jaar is het wedstrijdbaantje niet al te breed. De snelle mannen moeten echt sturen en gas durven te geven op dit mooie circuitje. En dan zijn er in de baan ter verdere verhoging van de spanning ook nog eens 2 chicanes ingebouwd. Chicanes vragen iets meer onderhoud van de baan maar bieden nog meer spektakel aan het publiek en dat blijkt ook dit jaar. Publiek heeft genoten.

Spectaculaire voorrondes zijn er verreden en de finalisten zijn bekend. Natuurlijk zijn daar de bekende namen van het Nederlands Kampioenschap Autocross weer  bij. Degene met de meeste punten in de manches, starten in de finale achteraan. Ook dit is uniek in Nederland, dat kan alleen in Abcoude.

We beginnen met de dames. 20 volbloeds staan er aan de start.  Vol gas gaat het op de eerste bocht af. Tenminste door Simone Galekop uit Mijdrecht, de andere rijdsters hebben zich in de chicane vast gereden. Simone bouwt een mooie voorsprong op maar komt dan al snel  de eerste achterblijvers tegen. Lianne van Mourik uit Zegveld heeft de achtervolging ingezet en gaat Simone voorbij. Lianne gaat zo goed dat ze zelfs de rijdster op de derde plaats Mariska Albers op een ronde zet. Mooie overwinning voor de fysiotherapeute uit Baambrugge.

Finale heren, ook hier 20 deelnemers. En ze staan er weer, alle vooraf genoemde favorieten zitten in de finale. De beste start heeft Hans Hogenhout uit Amsterdam met zijn gele sprinter, maar rijd zich dan vast op een container. Een andere favoriet is Ivo Galekop, hij zit echter de eerste 2 ronden vast op de auto van Bob Burger, weet zich wel los te maken en gaat in de achtervolging. Ondanks dat hij vervolgens het complete veld één maal inhaalt is, komt Ivo niet verder dan plaats 7. Vooraan gaat dan de strijd tussen de mannen met de verlaagde kevers met dikke motoren, Victor Borgdorff, Richard van Schaik, Alan Randeraad. Victor rijdt constant en zeer bekeken, heeft een goed oog voor de achterblijvers en wint nu voor de 2e keer de GP van Abcoude.  Een mooie overwinning voor een terecht zeer blije coureur.

Als afsluiting van deze dag is er de afvalrace. Alles wat dan nog rijdt mag mee doen. Anders dan andere jaren rijden deze coureurs hun wedstrijd rechtsom over de baan.  Dit is gedaan voor de veiligheid van de coureur , die zit bij rechtsom sturen niet direct op de plaats van een eventuele inpact. Winnaar wordt Joop Garbode uit Abcoude, hij weet zijn  auto het langst op de baan te houden.

Een mooie dag geweest, met alleen op het laatst een buitje regen. Er is vandaag op de baan heel veel actie geweest. Er werd heel hard gestreden voor plaatsing in de finale, de finales gingen daarna zelfs nog een tandje scherper. Auto´s die door de sloten heen reden, over containers heen wilden rijden, die in de brand stonden of op hun kop lagen. Alles was vandaag mogelijk en het gebeurde ook nog. Topdag voor het in grote aantallen opgekomen publiek.

Er zijn door RTV de Ronde Venen de gehele dag radio en tv opnames gemaakt. Radio was een  live uitzending en de tv uitzending zal donderdag 29 augustus te zien zijn. Nog even nagenieten…

Uitslag autocross 2013:

Heren:

1. Victor Borgdorff – Mijdrecht

2. Richard van Schaick – Abcoude

3. Alan Randeraad – Bodegraven

4. Gerard Degen – Loenen ad Vecht

5. Rene Kennis – Vinkeveen

6. Roy Burger – Duivendrecht

7. Ivo Galekop – Mijdrecht

8. Ronald Tinholt – Swifterbant

Afvalrace:

Joop Garbode – Abcoude

Dames:

1. Lianne van Mourik – Zegveld

2. Simone Galekop – Mijdrecht

3. Mariska Albers – Abcoude

4. Hetty Snoek- Abcoude

5. Kelly Timmer – Abcoude

6. Sabine vd Steen – Weesp

7. Sabine den Hartog – Bodegraven

8. Dionne Wesselius – Rijsenhout