↑ Terug naar 2022 Berichten

Wedstrijdverslag 20 aug

Verslag wedstrijd 20 augustus 2022

Tekst Aris de Waal

We hebben het wéér gedaan. Met elkaar hebben we een fantastisch mooie cross dag gemaakt! Zaterdag 20 augustus kan weer met dikke zwarte letters als TOP DAG beschreven worden. Te beginnen met het weer… een mooie 24 graden, zonnetje en een licht briesje.  Ideaal voor de coureurs en nog beter voor het publiek langs ons mooie circuit afgezet met strobalen en sloten.

En we trappen vroeg af. Om 6.30 uur gaat het toegangshek open en komen de eerste rijders het rennerskwartier in. Al snel staat het daar helemaal vol. In zijn totaliteit staan er vandaag 208 coureurs ingeschreven om mee te doen!

Alle crossauto’s moeten eerst gekeurd worden. Hier wordt door onze keurmeesters gekeken of ze gebouwd zijn volgens ons Abcoude veiligheidsreglement en krijgen ze een extra controle op het goed vastzitten van stoel, gordels, accu en tank. Een duidelijk leesbaar startnummer is van belang voor de organisatie maar ook voor het publiek. Als publiek kan je dan in het uitgereikte programmaboekje nakijken wie je in welke groep aan het aanmoedigen bent.

De wedstrijdleider Teus geeft samen met de speaker Olaf een rijdersbriefing. Hier worden in het kort de bijzondere spelregels nog even uitgelegd en benadrukt wat er wel en niet is toegestaan tijdens de wedstrijd. Veiligheid voor alles!

De wedstrijd wordt vandaag officieel geopend met de voorstellingsronde van de Sensatieklasse. Sponsor van deze klasse is het bedrijf Dukdalf uit Mijdrecht. In een lang lint van crossauto’s rijdt Danny Jansen met de vlag een ronde mee met de voorste auto. We kunnen los!

 

In verband met de vele deelnemers wordt om 11.00 uur met de wedstrijden gestart. De heren trappen af. 120 heren verdeeld over 6 groepen van 20. En ze willen graag! Ze moeten punten scoren om finale te mogen rijden. De beste 3 uit elke groep komen rechtstreeks in de A-finale. De nummers 4, 5, 6 uit elke groep komen straks uit in de B-finale. Vol gas gaat het in deze manches. Strobalen vliegen door de lucht. En baggerspetters uit de sloten. Er gebeurt veel. Soms goed te volgen en andere keren door de vele positiewisselingen iets onoverzichtelijker…. Maar dan is er nog altijd speaker Olaf. Onze Olaf van de Autocross Abcoude die werkelijk altijd op een unieke manier het overzicht houdt en alles aan elkaar praat. Met veel achtergrondinformatie over de rijders en vol emotie laat hij het publiek echt de wedstrijd mee beleven.  Olafs wedstrijdverslag wordt aangevuld door de Razende Reporter Remco. Zijn diepte-interviews met rijders, sponsors en zelfs met de Burgemeester van De Ronde Venen, dhr. Divendal zijn mooie aanvullingen. De gehele crossdag was trouwens ook live te luisteren via de website autocrossabcoude.nl.

Jeugd:

De jeugd heeft de toekomst, dus ook bij autocross Abcoude. 17 deelnemers rijden 3 manches op punten. Mooi hoe deze jeugd al stoer mee doet en ervaring opdoet. Met een demo – deelname geeft Rick van Schaick zijn visitekaartje af. Rick rijdt voornamelijk wedstrijden van het Nederlands kampioenschap. Maar hij komt zichzelf vandaag graag presenteren in zijn eigen woonplaats Abcoude. Na 3 manches op punten is de winnaar Thijs Herweijer.

 

Dames:

De eerste finale is voor onze dames coureurs. 40 stuks op de lijst, 20 rijden er finale. Bloedje fanatiek zijn ze. Er wordt geen meter ruimte gegeven. Maar vandaag steekt er één dame echt bovenuit. Lianne van Mourik uit Zegveld wint in haar verlaagde kever overtuigend de finale.

Sensatieklasse: 

Een andere klasse is de sensatieklasse. Zij rijden niet op snelheid maar om punten. Zij krijgen punten voor speciale acties. In deze klasse mag nog ouderwets geduwd en geramd worden. De coureur met de meeste punten wint en dat was Klaas Stender. En er is in deze klasse ook een afvalrace. De laatst overgebleven coureur wint. 29 rijders op de lijst op de kortere wedstrijdbaan zorgt voor spektakel. De overtreffende trap als de laatste twee auto’s gelijktijdig zichzelf uitschakelen. Thijs de Blok was de laatste met nog lopende motor en dus heeft hij gewonnen.

Heren:

De laatste finale is waar het publiek al de hele middag naar uitkijkt. De beste 20 van de 120 heren staan opgesteld. Een stapvoets gereden voorstellingsronde langs het publiek volgt. Olaf vertelt kort iets over elke rijder. Vervolgens worden ze weer opgesteld. De spanning stijgt.. Om 18.15 uur starten de Heren. Keverrijder Mitch Bruns neemt vanaf de eerste rij de kopstart en rijdt samen met de winnaar van 2019 Roy Burger weg van het veld. Maar dan ploft de motor van Roy en een bocht later rijdt Mitch de sloot in… Nieuwe koplopers Alan en Corald maken er een geweldige strijd van.  Met nog slechts negen rijders op de baan wordt de wedstrijd aan het einde met de zwart-wit geblokte vlag afgevlagd. De man met de eeuwige roem is Alan van Randeraad.

Een mooie wedstrijddag is ten einde. Rest nog een gezellige prijsuitreiking in de Horeca Pitstraat. Bekers, prachtige boeketten bloemen en natuurlijk de enveloppen met premies worden overhandigd en met een welverdiend applaus voor alle bekerwinnaars wordt afgesloten.  Wat een TOPDAG!

De uitslagen 20 augustus 2022:

Heren

1 Alan van Randeraad

2 Corald van Mourik

3 Rene Kennis

4 Gyan van Vliet

5 Robbie Degen

6 Huib Meuwissen

7 Marc van der Sluis

8 Barry Ieperenburg

 

Dames:

1 Lianne van Mourik

2 Anne van der Sluijs

3 Linda Hoogenhout

4 Suus van Langeraad

5 Anne Niessen

6 Ilja Hak

7 Maartje Mulder

8 Colette Moetwill

 

Jeugd:

1 Thijs Herweijer

2 Dillen Brouwer

3 Olivier van Oostrom

4 Wesley Dobbe

5 Justin Kennis

6 Mike de Haan

7 Siem Dalmulder

8 Mees Spelbos

9 Lex Galesloot

10 Luuk Klaver

 

Sensatieklasse:

Troostprijs: Kevin van Oud

Mooiste auto: Freek Kubbenga

Mooiste actie: Michel Stender

Beste Wreecked Car: Lars Spaargaren

Best entertainer: Bram van Saane

 

Winnaar Punten:  Klaas Stender

Winnaar Afvalrace: Thijs de Blok