↑ Terug naar Wedstrijdverslag

2018

Autocross Abcoude 2018

Nadat we in Nederland een geweldig mooie warme zomer hebben meegemaakt, is zaterdag 25 augustus, de autocross dag, de eerste dag onder de 20 graden!
Zon en stevige buien wisselen elkaar af. Dat was effe wennen.
Gelukkig was het tijdens de opbouw en inrichting van het crossveld de dagen er voor wel droog.
Dus zaterdagochtend reed het hele circus zo naar het voor hen bestemde plekje over de aangelegde rijplatenbaan. Zover, zo goed. Laat de wedstrijd maar beginnen!

Natuurlijk had de regen ook zijn weerslag op de baan.  Zo af en toe werd de baan spiegelglad en voor de coureurs een stuk moeilijker te crossen. Maar voor het publiek is er niets mooiers.
Glibberen en glijden , bagger en bochten,  sloten en strobalen.
Er gebeurde van alles op de crossbaan.

Maar niet alleen voor ons.. de samenwerking met Funday het speelmiddag evenement met luchtkussen, rodeostier, schminken en koekjes bakken viel letterlijk in het water.
Ook een kapot aggregaat werkte niet mee, heel jammer…

De opening van de wedstrijd werd vandaag verricht door Mark Ligtenberg van Cafe restaurant De Punt in Baambrugge. Een ererondje met de vlag in de snelle crosskever van Robbert Baggers over het circuit en we gaan los!

Een nieuwe klasse vandaag is de Sensatieklasse, gesponsord door de Dukdalf BV uit Mijdrecht.
Een klasse waar ook de 5 en 6 cilinders aan mee mogen doen en met een extra spelregel:
alleen inhalen nadat je de ander eerst geraakt hebt. En dat deden ze.
Tjonge jonge, wat een klappers werden er uit gedeeld.  Voor de mooiste acties werden punten behaald. Jan Hendriksen werd hier de winnaar van. Als finale werd er een afvalrace gereden. Tot de laatste overbleef.. There can only be one… Bram van Saane.

De B-finale heren is vorig jaar geïntroduceerd en is een blijvertje. 18 strijders die net niet de A finale  gehaald hebben, maar wel over een goede crossauto beschikken en er vol voor gaan om één van de laatste twee plaatsen van de A-finale te halen. Mitchell Pepping en Max Hogenhout gaan door!

Het goede doel dat dit jaar door de SAA gesteund wordt, is de Stichting Hoogvliegers, vertegenwoordigd door Peter Bakker. Hij ontving een donatie voor het mooie werk van de stichting. Helaas kon de geplande vliegdemonstratie niet door gaan…

We hebben vandaag een jubilaris namelijk Olaf van de Wijngaard. Al 25 jaar speaker bij de autocross Abcoude. Met recht “het geluid van de autocross”. Een aandenken en envelopje overhandigd namens het hele bestuur en op naar de volgende 25 jaar!

Nog een ander item is de Aanmoedigingsprijs. Deze nieuwe prijs, vooral opgezet via Facebook om nominaties voor rijders te krijgen die al jaren in Abcoude mee crossen, maar nog nooit in de prijzen zijn gevallen en zelfs nog nooit een bloemetje hebben gehaald. Maar wel elk jaar weer vrolijk aan de start staan. Ons respect. Dit jaar is de beker overhandigd aan Gerrie van der Ancker.

De Finales… te beginnen met de Damesklasse, met natuurlijk Rebecca Burger als drievoudig winnares als huizenhoog favoriet. Zou ze het weer doen? Wat gaat de Honda Civic in haar handen hard!
Wat heeft ze een beheersing maar ook een overwicht op de andere dames.
En ze deed het weer. Winnares voor de vierde keer op rij. Prestatie van formaat!

En de lang verwachte herenfinale … 20 strijders die er vele pk’s op los lieten.
Een strijd tussen de vele snelle verlaagde kevers, aangevuld met supersnelle standaardauto’s en een enkele sprinter. Wat een mooie wedstrijd en afsluiting. In het begin nog even de ruimte zoekend maar al na enkele ronden kwam de hoogste snelheid. Heel lang reed Willem van Randeraad op kop.. Zou hij dan dit jaar zijn zoon Alan, winnaar 2017, op gaan volgen?  Maar met nog 6 ronden te gaan kwam Ivo Galekop ,de regerend Nederlands Kampioen Autocross keverklasse, hem voorbij.
Een spannende strijd volgde, want Willem gaf niet op. Hek aan hek door de bochten en langs de achterblijvers. Maar aanhaken is één, er voorbij is twee. Winnaar 2018 werd Ivo Galekop!

Met een mooie prijsuitreiking werd de dag afgesloten. Grote dank aan Bart de Vries voor het gebruik van het weiland en natuurlijk onze dank ook aan alle bedrijven en vrijwilligers die meewerkten om ook dit jaar de autocross  weer tot een succes te maken.

Herenklasse

1e Ivo Galekop

2e Willem van Randeraad

3e Roy Burger

4e Walter Nieuwenhuis

5e Nick Koster

6e Victor Borgdorff

7e Mitchell Pepping

8e Patrick Kleinwee

 

Damesklasse

1e Rebecca Burger

2e Catharina Dijkstra

3e Sasja Breedijk

4e Mariëlle Bos

5e Hetty Snoek

6e Anja Schuurman

7e Doreen Struik

8e Iris Visser

 

Winnaar Punten Sensatieklasse: Jan Hendriksen

Winnaar Afvalrace:  Bram van Saane