↑ Terug naar Wedstrijdverslag

2015

Autocross Abcoude Grandioos.

 

Blauwe lucht , lekker zonnetje en een goede temperatuur.  Wat een perfecte dag om naar een autocross te gaan. De wereldberoemde autocross van Abcoude dan natuurlijk!

De wedstrijd is net als vorig jaar naast de nieuwbouwlocatie aan de rotonde van de Burgemeester Des Tombesweg op het weiland van Bart de Vries. Vrijdags lopen de koeien er nog en zaterdagmiddag rijden er snelle, supersnelle en ook de iets langzamere autocross bolides over datzelfde weiland.

Om 8 uur staan de eerste rijders al voor het hek te wachten om het veld op te mogen. Vervolgens moeten zij de crossauto op veiligheid laten keuren en krijgen ze een rijdersbriefing. Even de spelregels en vooral de veiligheid doornemen. 120 heren en 40 dames staan er deze zaterdag aan de start. Verdeeld over startgroepen van elk 20 rijders, volle bak dus.

Al jaren hebben we een speciale gast om de wedstrijd te openen. Dit jaar is Bart de Vries hiervoor gevraagd. Bart neemt deze taak met verve op zich. Een rondje met de vlag in de kever van Robbert Baggers en dan gaat de wedstrijd beginnen. “Heren, start de motoren”.  Maar dit is een foutje, omdat vandaag de dames het spits afbijten.

Vandaag zijn ook weer radio Rosa Digitaal en radio DB962 aanwezig. Samen verzorgen ze een live verslag van de wedstrijd en houden interviews. Een goede aanvulling zodat ook de luisteraars thuis kunnen meegenieten van een spannend dagje autocross. En er valt veel te vertellen.  Alles wat Abcoude zo spectaculair maakt komt voorbij. Auto´s in de sloot, koprollen, strijd, races.
Zelfs  de strobalen als afscherming van het middenterrein zorgden voor spektakel.  Het stro vloog in de brand door een hete uitlaat, maar het veiligheidsteam wist de vlammen snel weer uit krijgen.

Na 3 manches worden de door de dames behaalde punten geteld en een finale van de beste 20 samengesteld. Degene met de meeste punten start achteraan.  De dames worden opgesteld op het veld maar er blijft er één op de voorstart stil staan en dat is Lianne van Mourik. Lianne heeft de vorige 2 jaren gewonnen en bij winst vandaag zou ze de wisselbeker kunnen houden…

Maar Lianne heeft pech, de crossauto heeft een technische probleem en ook met hulp krijgen ze hem niet meer gestart… Wat een pech voor haar… Maar dit betekent ook gelijk dat we een nieuwe winnares van de finale van dit jaar hebben. En we laten ze los. De dames strijden voor elke meter, met een fanatieke Heidi Snoek de eerste rondes aan de leiding, maar al snel komt Rebecca Burger deze plaats opeisen. Met haar gillende Honda Civic vliegt ze door het veld naar voren. Top gereden. De wisselbeker bokaal aangeboden door Arjan Broere Timmerwerken heeft ze echt verdiend.

En dan de heren, ook zij hebben in 3 manches de punten verdeeld. Ook zij hebben er heel hard voor moeten rijden om de finale te halen. Elke manche leek wel een finale. Ze staan er weer, die snelle kevermannen als Robbie Degen, Fred de Haan, Robbert Baggers en Wim Verhoef, maar ik verklap al:  zij halen het einde van de finale niet….

De start is spectaculair snel. De sprinter van Evert Wierda gaat vanaf de eerste rij als een raket naar voren met direct achter hem aan de kever met René Kennis. En daarachter gebeurt het allemaal. Strijden om een positie, harder dan hard door de bochten heen jagen. Naar voren, naar voren.

Achteruit het veld komt `good old´ Piet van Dijk, de man die de wedstrijd van 1981 en 1982 wist te winnen en nog steeds elke jaar mee doet. En Piet gaat er weer voor, haalt Evert in en is op jacht naar René.  Maar ook Piet moet zich door het veld van inmiddels de achterblijvers heen strijden en haalt het weer niet dit jaar…. De winnaar is René Kennis, voor het tweede jaar op rij. Top gereden. Onze wisselbeker genaamd ”de Baggers Bokaal” is weer voor hem.

Anders dan andere jaren hebben we nu niet meteen de prijsuitreiking maar gaan we gelijk door met de afvalrace. De afvalrace is een wedstrijd op zich. Degene die deze wint mag zich óók kampioen van Abcoude noemen. We hebben voor vandaag buiten de wisselbeker om gemeend een extra geldprijs ter beschikking te stellen. Indien er meer dan 30 deelnemers aan de start van de afvalrace staan, dan belonen wij dit met EUR 250,- prijzengeld. Deze EUR 250,- verdelen we over 2 premies van elk EUR 125,-  . De ene premie is natuurlijk voor de winnaar van de afvalrace. Maar de andere premie wordt door het publiek gegeven. Deze prijs is voor de coureur die de meeste acties maakt.
Helaas komen er echter maar 12 auto’s aan de start… maar die 12 maken voor 30 spektakel.
Auto’s in de sloot, auto’s over het dak gerold,  ook zij jagen op elkaar… Tikkertje spelen met auto’s.  En er blijven uiteindelijk 2 deelnemers over.  Kees “Slof” van Rossem en Dick ”Slak”  de Groot.
Dick drukt Kees de sloot in. De publieksprijs gaat naar Kees en Dick wint de wedstrijd .
Mannen dit was weer een mooie show.

Met vervolgens nog de prijsuitreiking van bekers, bloemen en enveloppen kwam er een eind aan een fantastische middag Autocross Abcoude.

Voor meer info en foto´s kijk eens op www.autocrossabcoude.nl of like ons op facebook.

De uitslag van de finales 2015:

Dames

 1. Rebecca Burger
 2. Heidi Snoek
 3. Mariska Severs
 4. Sunny de Haan
 5. Kelly Timmer
 6. Jantina Ras
 7. Marjolein Timmer
 8. Sara Hoogveld

Heren

 1. René Kennis
 2. Piet van Dijk
 3. Evert Wierda
 4. Arnold Hogenhout
 5. Bob Burger
 6. Pascal de Vries
 7. Jeffrey ter Haar
 8. Jeroen van Beusekom

 

Afvalrace winnaar: Dick de Groot