↑ Terug naar 1974 / 2024

Interview Ad Lambalk, winnaar 1974

Ad Lambalk - winnaar 1974

Op bezoek bij:

Als je meerdere items over het ontstaan van de autocross in Abcoude wilt schrijven, dan mag een interview met de eerste winnaar natuurlijk niet ontbreken.  Ad Lambalk uit Woerdense Verlaat, inmiddels 67 jaar jong, heeft de allereerste wedstrijd in 1974 gewonnen.

Met al diverse jaren crosservaring opgedaan bij de verenigingen  Ezhaco en Evaco was de autocross Abcoude een mooie aanvulling op zijn crossprogramma. In dat jaar reden alle deelnemers nog door elkaar heen. 4, 6 of 8 cilinders, groot of klein maakte niet uit. En met een 40 deelnemers in totaal was er dan altijd veel actie op het circuit.

Ad zijn eerste auto was ook zo’n groot slagschip, een Ford Zodiac, maar die zware auto’s waren niet de bocht om te krijgen en Ad is toen al snel op een Volkswagen Kevertje overgestapt, goed wendbaar dus kort door de bocht. Zijn kevertje was voorzien van een Porsche 356 boxermotor met wel 60pk. Een standaard kevertje had er 34 dus dat was een aanzienlijke vermogenswinst. In die tijd reed ook iedereen nog met de originele ruiten in de auto. En ook nog met de werkende ruitenwissers en de ruitenspoeiers gevuld om bij vooral de natte wedstrijden toch zicht te houden. Crossbrillen hadden de coureurs toen nog niet nodig. In de Abcoudecross van 1976 mocht er opeens niet meer met glas gereden worden. Bij de voorstart werd het glas weggehaald en daar stond Ad zonder crossbril. Na 1 rondje was hij klaar. Crossen zonder crossbril is het niet….

Het was wel bijzonder dat een niet Abcoudenaar de crosswedstrijd wist te winnen. Er werd veel aan gedaan om dit te voorkomen. Het bestuur van toendertijd was zeker niet helemaal onpartijdig. Het steekt Ad dan ook dat behaalde winstpremies alleen maar bestemd waren en uitgekeerd werden aan deelnemers uit Abcoude… Een Abcoudenaar moest winnen….

40 jaar zijn zo voorbij. Hij heeft nog steeds vrienden en bekenden in de crosswereld, zoals Nico Kennis, Jan van de Wijngaard, Wil Steenbergen en Henk de Haan. Het filmpje Super 8 met de finale van 1974 is op DVD gezet en ik mag even meekijken. Wat mij direct opvalt zijn de volle sloten met water. Het lijkt wel alsof ze expres vol water gezet zijn. Ook dat is iets wat qua veiligheid nu niet meer kan. .. maar geeft wel veel spektakel..

Een tip van Ad krijg ik nog voor onze dit jaar te houden crazy race. Voor nog meer acties op de baan stelt Ad voor om alle deelnemers te verplichten om zonder schokbrekers te rijden…….Dit idee moet  ik even op me in laten werken..