↑ Terug naar Wedstrijdverslag

2002

Verslag: Abcoude 24 augustus               2002,

In de ochtend was al vrij snel duidelijk dat het Weer een belangrijke rol zou spelen gedurende de 28e autocross van Abcoude. Het motregende zo nu en dan en Abcoude was bedekt door  een grauwe wolkenmassa. Het weerhield het publiek er niet van om toch te komen. In grote getale waren zij naar Abcoude gekomen om  getuige te zijn van een spectaculair en uniek stukje autocross.

Spectaculair was het zeker. Tot acht keer toe  werd de rode vlag geheven doordat er na een spectaculaire koprol een gevaarlijke situatie was ontstaan op de baan. Wedstrijdleider Wil Steenbergen had het veiligheidsaspect goed onder controle. Ook  verliepen de manches zeer voorspoedig. Twee groepen dames en zes groepen heren streden in drie manches om een finale plaats.

Bij de dames was het Kramer Demoitie uit Diemen die na de start de beste kaarten in handen had. Al vrij snel werd ze ingehaald door Julia Selk, Anita Snel en Anne-Karin van Eindhoven. Lange tijd leek viervoudig kampioen Julia Selk wederom naar huis te gaan met de grootste beker. Groot was de verbazing dat Julia     in de laatste ronde een grote fout maakte bij het passeren van achterblijvers. Hierdoor slaagde Anita Snel en Anne Niessen, die zichzelf inmiddels  naar voren had gereden, erin om voor Julia te eindigen.

Traditiegetrouw startte de best gekwalificeerde heren achteraan in het deelnemersveld. Dit betekende voor de Abcoudenaar Gemko van Schaick, die alle drie de manches in zijn groep wist te winnen, dat hij vanaf de allerlaatste startplaats moest vertrekken. Ook zijn neef Richard van Schaick uit Waverveen startte vanaf de   laatste startrij. De beste uitgangpositie was in handen van John  Koning uit Alphen ad Rijn. Samen met Vinkevener Sjaak van Maanen reden zij 5 ronden lang op respectievelijk de 1e en 2e plaats. Niet  verwonderlijk want beiden startte vanaf de eerste startrij. In ronde 6 werd de leiding overgenomen de Ron Ruyter met zijn supersnelle sprinter. Al vrij snel toonde Ron aan dat een snelle auto alleen niet voldoende is voor een overwinning in Abcoude. Tijdens een spectaculaire               inhaalmanoeuvre verslikte hij zich in een achterblijver en vloog de baan uit en verloor veel tijd met het terugkeren op de baan. Hierdoor kwam de leiding in handen van Sjaak van Maanen gevolgd door Armand Bordewijk en Gemko van Schaick! Kort daarna maakte Richard van Schaick korte metten met deze drie heren door ze met veel overmacht te passeren. Richard reed verder een foutloze race en dat bracht hem zijn eerste overwinning in Abcoude. Sjaak van Maanen eindigde als tweede gevolgd door Gemko van Schaick die Armand Bordewijk nog wist te passeren.

De finale van de heren was nog maar net afgevlagd of Abcoude werd getroffen door de zwaarste wolkbreuk van de afgelopen jaren. Ondanks de stromende regen was de Burgemeester van Abcoude,  mevrouw van der Most, bereid om de prijzen uit te reiken aan de beste dames en heren.

Tussen het onweer door en ondanks de hevige regenval  werd de afvalrace toch nog gestart. Het publiek, dat ondanks de grote hoeveelheid regen was blijven staan, werd getrakteerd op een  glijpartij zoals die nog nooit is vertoond in Abcoude. Toch werd de afvalrace onbeslist en voortijdig beëindigd. Vanwege het           weerlichten was het niet langer verantwoord om door te gaan.

Vervolgens stond de organisatie voor de zware opgave om ervoor te zorgen dat iedereen het crossterrein, dat inmiddels was veranderd in een enorme moddermassa, kon verlaten. Alleen met  de hulp van Loonbedrijf Schuurman uit Abcoude, die al de gehele dag met veel tractoren aanwezig waren, konden de deelnemers van het terrein af komen. Om 21.30 uur werd de laatste auto weggesleept.

Woord van dank gaat uit naar:               Bart de Vries en Willem Verhoef voor het beschikbaar stellen van hun landgoed               Politie, Brandweer en het Rode Kruis               Loonbedrijf Schuurman Abcoude               Smink Infra Baambrugge               Loonbedrijf Thomas Schuurman Nederhorst den Berg               Stratenmakersbedrijf Steenbergen V.O.F. Abcoude               Technisch Onderhoudsbedrijf Thom Groenendaal Driemond               Klaas en Gijs de Bruyn De Waver               Loonbedrijf Jan v.d. Lee Amstelveen               Aannemersbedrijf Bert van Walbeek Baambrugge               Icova afvalverwerking Amsterdam               Grafisch Centrum Abcoude               Timmer en aannemersbedrijf Methorst & zn. Driemond               Transportbedrijf van Galen Almere

naar boven

Uitslag:

Heren:1. Richard van Schaick Waverveen

2. Sjaak van Maanen Vinkeveen

3. Gemko van Schaick Abcoude

4. Armand van Bordewijk Vinkeveen

5. E. Brouwer Loenen a.d. Vecht

6. Jan Willem Verhoef Baambrugge

7. Bert van de Neut Weesp

8. Ron Ruijken Lijnden

Dames                   (na hertelling):1. Anita Snel Vinkeveen

2. Anne Niessen Baambrugge

3. Julia Selk Vinkeveen

4. Sandra van Schaick Breukelen

5. Maud Meering Abcoude

6. Marian de Haan Abcoude

7. Jolanda Goossens Abcoude

8. Esther Houtman Mijdrecht