↑ Terug naar Wedstrijdverslag

2023

Verslag wedstrijd 26 augustus 2023

Tekst Patrick Andriessen

Onder het toeziend oog van een kleine 4.000 toeschouwers, jong en oud, werd op zaterdag 26 augustus weer de Autocross Abcoude verreden. Met in totaal bijna 200 deelnemers, schitterend weer en een gemoedelijke sfeer, mag deze 49ste editie met recht een succes genoemd worden!

Voorafgaand aan het jaarlijkse crossevenement in Abcoude hebben de bestuursleden en de vele vrijwilligers een schitterende crossbaan aangelegd en zijn de nodige voorzieningen getroffen om zowel de deelnemers als het publiek van deze unieke autocross te laten genieten. Als om 6:30 uur de toegangshekken van het crossterrein geopend worden, staan de eerste deelnemers al geduldig te wachten om het terrein te betreden en hun plaats op het rennerskwartier in te nemen.

Om 8 uur worden alle deelnemers met hun auto verwacht bij de technische controle. De technische inspecteurs van de Stichting Autocross Abcoude controleren alle voertuigen op verschillende aspecten, waarbij veiligheid voor rijder en mede deelnemers, boven alles gaat.

Zodra alle crossauto’s zijn gekeurd, vindt de rijders briefing plaats onder leiding van de speaker Olaf van Wijngaarden, voorzitter Aris de Waal en de wedstrijdleiders Teus Gijsen en Jhon Cornelisse. Hier worden de bijzondere spelregels nog even uitgelegd en benadrukt wat er wel en niet is toegestaan tijdens de wedstrijd.

Tijdens de briefing is er een speciaal moment ingelast voor het plotseling overlijden van bestuurslid Bob Hoogendoorn, eerder dit jaar. Bob was jarenlang de drijvende kracht tijdens het opbouwen van het crossterrein.

Vlak voor de klok van 11 uur wordt de wedstrijd officieel geopend door de kleindochter van landeigenaar Bart de Vries. Zij mag in een crossauto, zwaaiend met de Nederlandse vlag, het openingsschot geven. De Abcouder Cross kan beginnen!

De heren klasse is met ruim 120 deelnemers ingedeeld in 6 groepen van ieder ruim 20 crossauto’s. Doel is om na manches een plek rechtstreeks in de A-finale te bereiken. Hiervoor dienen de deelnemers bij de eerste 3 in de einduitslag te eindigen. Plaats 4 t/m 6 gaan naar de B-finale en de beste twee hiervan kunnen zich dan alsnog plaatsen voor het klapstuk aan het eind van de dag, de heren finale.

Het weer is nog steeds perfect, een zonnetje, een briesje en een heerlijke temperatuur om de manches te rijden. Het zijn prachtige races met veel spanning op de baan en met enige regelmaat in de sloot. Want de crossbaan is smal en een foutje is snel gemaakt, de strobalen of de sloot is dan het resultaat.

Bij de dames zijn er maar liefst 46 deelneemsters, verdeeld over twee groepen. Zoals onze speaker Olaf verwoordde, de Abcouder autocross begint pas echt zodra de dames starten. En wat een spektakel was dat. Diverse deelneemsters rijden al jaren mee en met al die ervaring weten ze door te dringen tot een plek in de finale. De eerste 10 dames van iedere groep kwalificeren zich hiervoor.

En dan is er nog de jeugd, 15 deelnemers, allemaal in 1 groep en dus ook allemaal gekwalificeerd voor de finale. Als je denkt dat die het rustig aan doen, dan heb je het mis. Velen kennen maar 1 stand van het gaspedaal en dat is helemaal naar beneden. Schitterend om te zien, maar af en toe moesten de vlaggers een sprong opzij doen omdat er een junior rijder door de lucht vloog en niet veel later ongedeerd uit zijn auto stapte.

En dan na al die manches droog weer te hebben gehad, kwam de langverwachte regen. Niet leuk voor het publiek dat in groten getale aanwezig was, want het water kwam met bakken naar beneden. De baan veranderde in een spiegel, het was glibberen en glijden, maar dit staat wel altijd garant voor heel veel spektakel!

En spektakel kwam er, te beginnen in de heren B-finale. Door de regen wordt de baan niet alleen glad maar wordt er ook heel veel modder omhoog gespoten van de banden. Het is voor de deelnemers een hele kunst om dan nog de auto op de baan te houden. Alan van Randeraad, winnaar van vorig jaar en rijdend met startnummer 1, had geen geluk in de heats en moest zich via de B-finale proberen te kwalificeren voor de finale. Dat deed hij met overtuiging en pakte de overwinning en zodoende een plek in de finale.

Om de tweede positie werd echter fel gestreden tussen startnummer 20 Marc van der Sluis en startnummer 3 Gyan van Vliet. Marc werd tweede en plaatste zich direct. Voor Gyan was er ook nog een beetje mazzel, omdat hij door een uitvallen alsnog mocht deelnemen aan de finale.

De dames hadden duidelijk meer moeite om de crossauto’s op de baan te houden. Zelfs met een hoop ervaring was dat lastig, zo ondervond Lianne van Mourik met startnummer 63. In een van de laatste rondes ging zij met haar verlaagde kever vrolijk aan de leiding, maar parkeerde haar crossauto in de sloot. Vervolgens was het stuivertje wisselen op de baan tussen routinier Linda Hoogenhout en Wendy van Langeraad. Voor het eerst in de geschiedenis moest er een foto finish aan te pas komen, want het verschil op de streep was nog geen meter. Maar de overwinning was deze 49ste editie voor Linda Hoogenhout.

Ook voor de jeugd waren de omstandigheden zeer lastig te noemen. Vele jeugdige rijders gingen in de fout en parkeerden hun crossauto in de sloot. Maar één rijder kwam letterlijk en figuurlijk boven drijven. Hij was in staat om alle collega rijders op een ronde te zetten. Winnaar van de jeugd klasse: Olivier van Oostrom!

En dan de finale heren, de beste en snelste 20 deelnemers van vandaag mochten zich opmaken voor een waar slagveld. Direct bij de start vloog de bagger werkelijk alle kanten op; meters hoog wordt het gespoten door het vele vermogen van deze auto’s. Met als gevolg dat het zicht voor de deelnemers extreem lastig en slecht is.

Startnummer 80 met Evert Wierda uit Badhoevedorp in zijn sprinter had van dat alles geen last. Met een raketstart spoot hij weg en nam meteen een voorsprong op al zijn concurrenten. Daar was de strijd vol losgebarsten! Het op de baan krijgen en houden van al dat vermogen bleek in deze omstandigheden een hele uitdaging. Robbie Degen en René Kennis, beiden met hun verlaagde kever, vochten om de plaatsen 2 en 3. Jeroen van Drie reed een zeer indrukwekkende race. Met een standaard auto wist hij de 4de plaats te bemachtigen, voor startnummer 113 van Mitch Bruns die 5de werd.

Een mooie wedstrijddag, met helaas een fikse regenbui tijdens de finales, is ten einde. De gezellige prijsuitreiking in de Horeca Pitstraat. Bekers, prachtige boeketten bloemen en natuurlijk de enveloppen met premies worden overhandigd en met een welverdiend applaus voor alle bekerwinnaars wordt afgesloten. Wat een TOPDAG!

De uitslagen 26 augustus 2026:

Heren

1ste Evert Wierda

2de Robbie Degen

3de  Rene Kennis

4de Jeroen van Drie

5de Mitch Bruns

6de Alan van Randeraad

7de Roy Burger

8ste Dirk Akkerboom

Dames:

1ste Linda Hoogenhout

2de Wendy van Langeraad

3de Maartje Mulder

4de Eva Bording

5de Ilja Hak

6de Anne Niessen

7de Lianne van Mourik

8ste Iris Viser

Jeugd:

1ste Olivier van Oostrom

2de Luuk Klaver

3de Mike de Haan

4de Daan Broeren

5de Kevin Beneker

6de Bastiaan Lam

7de Niels Herwijer

8ste Justin Kennis