↑ Terug naar 2019 Berichten

Wedstrijdverslag 2019

Autocross Abcoude Super, Superdag!

De 45ste editie van Autocross Abcoude, 24 augustus 2019. En het werd zo’n dag. Zo’n dag dat alle puzzelstukjes weer goed in elkaar vallen. Ten eerste het weer. Stralend zonnetje, 28 graden, een klein briesje wind. Fantastisch mooi weer om een middag naar de autocross te gaan.
De Grote Prijs van Abcoude, in het weiland bij Boer Bart aan de Lindewetering in Abcoude.
Ten tweede het programma deze middag. Met volle groepen deelnemers aan de start moesten zij in elke manche vol gas strijden voor de o zo belangrijke punten om de finale te kunnen halen.
Ten derde ons fantastische publiek, wat een sfeer was er weer.
Wat leefde men mee met alles wat er op de baan gebeurde.

De openingsceremonie werd door de landeigenaar Bart de Vries gedaan. In een rondje met de vlag in de crossauto van PR Support – Robert Korver werd de wedstrijddag officieel geopend.
En gelijk door met de manches bij de Heren. Met 120 deelnemers verdeeld over 6 groepen en maar 20 plaatsen in de A-finale beschikbaar ligt de druk er vol op.
Maar druk werd er ook gevoeld bij de Dames, ook wel genoemd de Hakkenklasse…
Met 40 deelneemsters is het jaren geleden dat deze groep helemaal vol was.

Vervolgens door met de junioren –  jeugdklasse. Dit is een nieuwe groep dit jaar.
Vanwege het 45-jarig jubileum hebben we de jeugdrijders van 13 tot 18 jaar uitgenodigd om een demo wedstrijd te komen geven. Met een 10-tal rijders, die vooral met een Suzuki Swift of Peugeot 106 rijden, is het leuk om hen er bij te hebben. De jeugd heeft ook in Abcoude de toekomst.
Laten we hopen dat ze door kunnen groeien naar de Herenklasse.

Als klapstuk: de sensatieklasse. Hier wordt op een andere manier gereden. Eerst een tikje geven en dan pas inhalen. Met kleine en grote tikjes kan men punten verdienen. Degene die de meeste acties maakt, gaat met de mooie beker naar huis. Spektakel vandaag ook door de rijders van iets verder weg. Helemaal van Texel komt Ischa Heerschap met zijn Dodge meerijden en strijden. Wat een geweld.. Maar ook lokale held Dennis van Schaick uit Baambrugge spaart zijn Volvo niet…

Met het stoppen van Radio Rosa Digitaal is er ook een einde aan onze jarenlange samenwerking gekomen. Maar frontman Remco Ter Haar maakt, als vliegende reporter cq. assistent van onze vaste speaker Olaf, in de pauzes interviews met rijders, sponsors en iedereen die hij tegenkomt.
En samen met Olaf is er deze middag nooit één moment van stilte gevallen. Wat een praters.

Helemaal nieuw is de inrichting van de Abcouder Pitstraat. Een samenwerking van de lokale ondernemers Koekenbier uit Abcoude en De Punt uit Baambrugge verzorgt hier een hapje en een drankje. Maar ook aangevuld met live muziek in de pauzes en aan het einde van de dag met de prijsuitreiking, een aangekleed onderdeel en zeer gewaardeerd.

De finales

De jeugd rijdt 3 manches op punten, maar deze derde manche is een ferme strijd voor de bekers. Barry Geerts is vandaag de beste, met Gyan van Vliet op een heel mooie tweede plaats.
Alle junioren hebben een beker verdiend. Lekker druk op het podium en met het zoenen van onze kissmiss zijn ze weer een ervaring rijker.

De Dames staan al klaar voor hun finale. Felle strijd bij de start en herstart en her-herstart..  het gaat maar door. Auto in de brand, heldhaftig optreden van baanoffical Joran Gijsen die de coureur supersnel uit de auto haalt. Top gedaan.  Margina Kuin wordt tweede na een mooie strijd met  Arianne Hoogenhoud die derde werd. Maar beiden zijn gefinisht op ruime afstand van Rebecca Burger. Rebecca voor de vijfde keer op rij winnares van de Autocross Abcoude.
Bij de prijsuitreiking krijgt ze, naast de wisselbeker en mooie bloemen, een hele bijzondere ereprijs van de Stichting overhandigd. Ze mag voor de komende 5 jaar gratis inschrijven bij de Heren!

En door met de Afvalrace van de Sensatieklasse. In de manches hebben we punten gegeven voor de vele mooie acties. De meeste streepjes krijgt vandaag Thijs de Blok uit Hilversum. De Afvalrace, de laatst rijdende auto wint. Een spektakelstuk. Auto’s op z’n kop, het betere ram- en drukwerk.
Na veel acties blijven er twee strijders over. We hebben het publiek laten stemmen en Evert van de Kleij uit Hilversum wint!

De eerste finale van de dag was de B-finale Heren. 20 strijders voor de laatste 2 plekjes in de A-finale. En die gaan ervoor. Een finale in Abcoude is ook een echte finale.  Robbie Degen wint deze en mag als beloning achteraan starten in de A-finale.
Dan de finale. Goede start van Michel van Beek en direct erachter aan Viktor Borgdorff.
Alle snelle mannen bij elkaar en de jacht is geopend. De kevers springen en vliegen door en over elkaar heen. Rode vlag situaties… Roy de Haan kever op z’n kop op het middenterrein, hoe krijg je dat voor elkaar. Viktor aan de leiding en dan de bocht uit .. te wijd.. en de sloot in.
Nieuwe leider in de wedstrijd Roy Burger. Roy in zijn roze kevertje voelt de druk achter zich.
Er vallen er meer uit. Meer ruimte op de baan voor nog hogere snelheid.
Super spannend… Roy Burger wint, Alan van Randeraad tweede en Mitch Bruns derde…
Einde van een geweldige finale, een SUPER finale.

Nog niet het einde van de dag. Er is een mooie prijsuitreiking gepland in de Abcouder Pitstraat.
Eerst een optreden van zanger Mitchell Dobbelaar en vervolgens de uitreiking van de bekers en de bloemen met veel publiek. Werkelijk genoten van alle mensen. Zowel op als naast de baan. Autocross Abcoude, zoals autocross moet zijn!!