↑ Terug naar Wedstrijdverslag

2001

Abcoude,  zaterdag 25 augustus 2001 organisatie: feestweekcomité Abcoude

Door crossende verslaggever/gastrijder: Aris de Waal

25 augustus en 32 graden Celsius zonder wind. Dus een fantastische dag om te gaan crossen. Vandaag staat de voor mijn thuisregio belangrijkste wedstrijd van het jaar op het programma. Deze wedstrijd valt niet onder de KNAF organisatie en kent daardoor andere regels en een andere manche-indeling. De Abcoudense vereniging let uiteraard wel op de veiligheidsaspecten, zoals daar bijv: de rolbeugel die ook van de bovenzijde goed doorgelast moet zijn, de gordel en afscherming van het raam aan de bestuurderszijde. Dit gebeurt door een 4 tal keurmeesters zodat alle deelnemers de keuring redelijk snel doorliepen.

Het wedstrijdterrein ligt tegen de A2 snelweg tussen Utrecht en Amsterdam aan, direct onderaan bij de afslag naar Abcoude. Op deze terreinen wordt nu al voor de 27e keer een autocross georganiseerd. Het wedstrijdterrein is op een weiland, de vlaggers staan op heuvels, terwijl de niet al te brede baan zelf is omgeven door een bijna drooggemalen sloot. De binnenzijde van de baan is afgezet met strobalen, terwijl er ook nog – voor  nog meer spectakel – een chicane is ingericht. U begrijpt dit is autocross in zijn puurste vorm.

180 deelnemers hebben zich via de voorinschrijving in het dorpshuis van Baambrugge  opgegeven. 180 deelnemers waarvan 30 dames, deze dames starten voor hun aparte kampioenschap. Alle deelnemers mochten een auto meenemen met 4 cilinders en verder geheel vrij. De inschrijvers kregen een startnummer en via een willekeurige loting werd men in groepen verdeeld. Door deze loting is een groepssamenstelling heel divers. Een groep bestaat uit 17 starters met bijv: een schrootauto, een KNAF auto, een kever, een sprinter en alles gebouwd met grote hekwerken als bumpers. Want bij deze autocross mag er geduwd worden.

 

Via 3 manches kunnen er punten behaald worden voor een startplaats in de Finale. Deze grote finale heeft ook een aparte indeling. De coureur met de meeste punten start achteraan. Aan de Finale mogen 18 deelnemers meedoen. Dit betekend een ware strijd om de top.

Een aantal prominente deelnemers vandaag zijn o.a.: Jos de Groot niet met z’n verlaagde kever maar met een grote Volvo stationcar, Fred de Haan met een VW Golf 1600, keverrijder Jan de Haan, Berry Paardekoper de stockcarrijder ditmaal met een Saab, Richard Goede met z’n super standaard Golf, Arnold Hogenhout en natuurlijk heel veel plaatselijke talenten. Ik heb gehoord – in de kroeg – dat er reeds een 30 mogelijke winnaars vandaag kunnen zijn.

De manches over 5 ronden.

Door de diverse indeling en het smalle terrein is het voor een snellere auto moeilijk inhalen, de kansen voor de manche overwinning is daarmee voor een standaard auto bijna net zo groot als voor een sprinter of kever. Maar om als eerste te eindigen moet je wel eerst eindigen. Dus ogen van voor en van achter en het liefst ook nog tegelijkertijd opzij kijken.

De Finale Dames :

Volop strijd tussen de Saab’s, een prachtige overwinning voor Julia Selk uit Vinkeveen.

 

De Finale Heren over 15 ronden, dit is ca.  7.5km

Een mooie startplaats voor Jan de Haan op de 2e rij gaf hem een bijna open ruimte om de wedstrijd te beginnen. Daarna was de wedstrijd voor Jan goed kijken en uitrijden. Ik zelf had 2 manches gewonnen en 1x als 2e geëindigd waardoor ik geheel achteraan mocht starten. Deze finale toch als 2e afgesloten. Als derde plaatste zich William Moen.

Best gelopen vandaag.  Abcoude, een bijzondere cross.

 

 


Uitslagen Autocross Abcoude 2001

Heren

1 Jan de Haan                Abcoude

2 Aris de Waal                Mijdrecht

3 William Moen               Baambrugge

4 Evert Jan Doornenbal Loenen a/d Vecht

5 Danny v/d Bosch         Vinkeveen

6 Paul de Vries               Abcoude

7 Jos de Groot                Abcoude

8 John Koning                 Alphen a/d Rijn

 

Dames

1 Julia Selk                      Vinkeveen

2 Judith Brockhoff           Waverveen

3 Charlotte de Ruiter      Amsterdam

4 Linda Hoogenhout       Baambrugge

5 Anita Snel                     Vinkeveen

6 Anne Niessen               Baambrugge

7 Monique Treur              Vinkeveen

8 Marjolein van Drie        Abcoude

 

Afvalrace

Ron v/d Vinden                 Harmelen