↑ Terug naar 1974 / 2014

Interview Wim Verhoef

Wim verhoef kippenhok1

Wim Verhoef, autocrosser tussen Abcoude en Baambrugge.

Portret Wim verhoef

In het kader van 40 jaar Abcoude en wie weet nog hoe het allemaal begonnen is ben ik in gesprek met Wim Verhoef, de boer in de Horn, tussen Abcoude en Baambrugge. Maar het is bij hem aan de keukentafel niet alleen een gesprek met Wim. Ook zijn vrouw Anja weet heel veel te vertellen. Ook zij heeft al aan veel Abcouder Autocrosses mee gedaan.

Omdat ik mijn bezoek natuurlijk had aangekondigd ligt een tasje met autocross prullaria al klaar. Programmaboekjes van vroeger, stickers en posters en een aantal foto’s maar ook met de verontschuldiging dat ze het GROTE fotoboek van de autocross niet meer kon vinden. De hele boerderij was al op zijn kop gezet, maar helaas…    Koffie met een grote koek en al snel gaat de tv en video aan. De super 8 bandjes van begin 80 jaren zijn al eens omgezet naar video. Direct bij het starten van de band is het al door Wim en Anja:  oh, kijk eens daar heb je die en die. En daar heb je hem ook….

Wim is vanaf zijn 18e jaar al deelnemer, zijn eerste wedstrijd was die van 1975 en van dat jaar is ook nog een programmaboekje bewaard gebleven. Leuk item om even te laten zien omdat daar alle namen van het eerste uur in staan. Maar niet alleen Wim doet al zo lang mee. Er staan er meer op de lijst die zelfs ik ken zoals bv. Gerrit de Groot, Piet Aurik, …..

Er zijn in de jaren al diverse wedstrijdterrein geweest, zoals Piet van Wijngaardlaan, Achter de Kerke, bij de oude school, bij het spoorstation industrieterrein, Bart de Vries, en dan nu aan de Verlengde Voetangelweg. Op de 80e jaren film is goed te zien dat kilverbakmachines nog niet uitgevonden waren. Wat een gaten in de baan. Maar ook wat veel kevertjes. Hoge en lage. Kleine en grote motoren erin. Dit waren vooral de autotjes in de 4 cilinder klasse Een andere, ook een speciale groep rijders waren altijd de stockcar 6 en 8 cilinders, de Amerikaanse slagschepen. Wat verder ook opvalt aan de programma boekjes was dat er elk jaar een andere pauze act werd georganiseerd. Bijv: parachutespringen, grasmaaiers, motorcross, jeugdklasse, crosskarts en een estafettecross. Maar van de laatste weet niemand meer hoe dat ging…..

Wim en Anja hebben nog veel leuke herinneringen aan die jaren. Alle crossers in de Horn verzamelden bij Wim en dan met een sleeptouw achter de trekker naar het crossterrein. En als de auto het niet meer deed verkocht je hem eind van de dag aan een oud ijzer handelaartje. In het begin zat al het glas nog in de auto, men vond een houten paal achter de stoel tegen het dak aan voldoende veiligheid. Voor de coureur een witte overall en helm. En rijden maar. Die goeie ouwe tijd….

Bij Verhoef is nog steeds een verzamelpunt van veel autocrossers. Niet alleen Wim, maar ook inmiddels de zonen Jan Willem en Mark zijn met het crossvirus besmet. Anja is gestopt, maar de jongens nemen het volgas over. De schuur aan de overkant van de weg wordt nog steeds gehuurd door crossers en gebruikt als hun werkplaats. In colonne achter de trekker naar het crossterrein mag niet meer van de politie. Met de crossauto even naar De Punt in Baambrugge vinden ze tegenwoordig bij de politie ook niet meer een goed plan.  Maar hun plezier aan de autocross kan niemand afpakken.

EPSON MFP image